‘Heel geitenmelkend Nederland aan de VLOG’
16-jul-2018

28 juni 2018
Bron: www.agrifirm.nl

Sinds 1 maart voert Jos Hoefnagel zijn melkgeiten met speciaal Agrifirm-voer dat voldoet aan de eisen van VLOG. ‘Verband Lebensmittel ohne Gentechnik’ is het Duitse certificeringssysteem voor voedselproducten die zonder gentechniek zijn geproduceerd. “De geiten doen het er goed op”, vertelt de geitenhouder. “Ging elke verandering maar zo soepel!”

Hoefnagel houdt samen met zijn vrouw en ouders in Hoogersmilde 2.700 melkgeiten en 900 opfokgeiten op 62 hectare en realiseert een productie van 1.050 kg melk per geit. Jos is lid van de coöperatie BGNN (Belangenvereniging Geitenhouderij Noord Nederland). De coöperatie levert melk voor geitenkaas aan CZ Rouveen en besloot eind vorig jaar collectief om vanaf maart 2018 VLOG melk te gaan leveren. “CZ Rouveen gaf aan dat er steeds meer vraag komt naar VLOG-kaas en vroegen of wij als coöperatie hiervoor de melk konden leveren.”

Overgangsfase

Hoefnagel zit in een overgangsfase. Hij wacht nog op de officiële VLOG-certificering en hoopt rond 1 september gecertificeerd te zijn. De overstap naar VLOG-voer is al wel gemaakt. “Het ging eigenlijk heel gemakkelijk. Daar hebben we ook zelf een rol in gehad. We zijn geleidelijk overgestapt. Eerst half om half, daarna geheel VLOG-voer.”

Eiwit op peil

Veel heeft de geitenhouder niet gewijzigd in het rantsoen. “Alleen het mengvoer is iets aangepast in samenstelling. Bij de VLOG-voeders is soja wat duurder. Om de kosten wat te drukken én toch het eiwit op peil te houden, zijn we na overleg met onze adviseur Marco Schoenmakers, bierbostel gaan voeren. Dat verloopt prima. De geiten doen het er goed op.”

Rooskleurige toekomst

Hoefnagel ziet een rooskleurige toekomst voor VLOG in Nederland. “Geitenkaas is een specialiteit, VLOG past daarbij. Als kleine sector kunnen we snel schakelen en snel voldoen aan de vraag van de markt. Ik denk dat over een paar jaar heel geitenmelkend Nederland aan de VLOG zit.”