Biologische kaas, natuurlijk lekker!

Rouveen Kaasspecialiteiten maakt vele soorten biologische kazen. Biologische kaas is diervriendelijk en gezond. Maar wat betekent het precies?

Beter voor het milieu

  • Geen mestoverschot; doordat er minder koeien per vierkante meter gehouden worden. De mest die de koe produceert is voldoende om het eigen land vruchtbaar te houden.

  • Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, of kunstmest gebruikt.

  • Onkruid wordt mechanisch of met de hand bestreden of verwijderd.

Gezondheid

  • Of biologisch ook gezonder is blijft een punt van discussie. Er is ondertussen wel aangetoond dat biologische melkproducten een hoger gehalte aan gezonde vetzuren bevatten (omega 3 en CLA), deze zijn goed voor hart en bloedvaten.

Productieproces

  • Bij de productie van biologische kaas mag geen gebruik worden gemaakt van allerlei toevoegingen; de kaas wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt.
  • Alle gebruikte ingrediënten moeten gecertificeerd zijn. (SKAL houdt hier toezicht over)
  • Veel aandacht voor hygiëne in melk en kaasproductie. Doordat conserveermiddelen niet gebruikt mogen worden is kwaliteit en hygiëne nog belangrijker
  • Natuurlijke rijping: de smaak van de biologische kaas ontwikkelt zich gedurende een langere periode. Dit wil zeggen dat de rijping van biologische belegen kaas niet geforceerd wordt, maar dat de kaas onder optimale condities, in alle rust zijn smaak kan ontwikkelen.