Geschiedenis

Rouveen is rijk aan cultuur en traditie maar is op agrarisch gebied tevens een vooruitstrevende streek met een 'doe maar gewoon' mentaliteit. De zorg voor het vee, de natuur en het landschap legt de basis voor verantwoord en duurzaam produceren.

Die gedrevenheid en de ambachtelijke volksaard liggen aan de basis van de rijke zuivelhistorie. Begin vorige eeuw waren er zelfs vijftien kleine boterfabriekjes actief in de gemeente Staphorst. Weliswaar waren de meesten geen lang leven beschoren maar tot 1987 waren er toch nog 4 zuivelcoöperaties. Uit een fusie tussen twee ervan, 'De Vlijt' en 'De Kleine Winst', is in 1987 de Coöperatieve Zuivelfabriek 'Rouveen Kaasspecialiteiten' ontstaan. Altijd zelfstandig gebleven, reeds vanaf 1905, maar springlevend, actief en innovatief.

Meer informatie over de geschiedenis van de zuivel in de gemeente Staphorst is te lezen in het boek '100 jaar melk an diek' uitgegeven door de Historische Vereniging Staphorst in samenwerking met Rouveen Kaasspecialiteiten. Het boek is verkrijgbaar bij de Historische Vereniging in Staphorst.

Geschiedenis