‘Zo veel mogelijk melk uit gras halen’
17-jul-2018

Foto: Ruud Ploeg
Tekst: Jan Willem Veldman
Bron: www.boerderij.nl

Doel van maatschap Duiven-Spijkerman is om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo veel mogelijk melk uit gras te halen.

Maatschap Spijkerman-Duiven boert al 25 jaar op biologische wijze. De veehouders hebben de markt voor biologische zuivel langzaam volwassen zien worden. Sinds 1999 gaat hun melk biologisch naar CZ Rouveen en sinds 2016 wordt ook antibioticavrij geproduceerd. De zuivelonderneming maakt van de melk kaas voor onder meer de Amerikaanse markt.

Recent bouwden de veehouders een nieuwe 2×16 Dairymaster swing-over melkstal plus wachtruimte en werd het asbestdak van de in de jaren 70 gebouwde ligboxenstal vervangen door een zogenoemd Lightroof-dak. Met deze aanpassingen kan het bedrijf een gezonde toekomst tegemoet zien. “Geld verdienen doe je niet door te investeren in beton en machines”, lacht Spijkerman.

Voor biologische en antibioticavrije melk wordt goed betaald. Is het niet verleidelijk om een keer extra aan het touwtje te trekken?
“Nee, ons doel is echt om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo veel mogelijk melk uit gras te halen. Het verstrekken van extra krachtvoer leidt al snel tot verdringing van gras. Onze krachtvoergift ligt daarom zo rond de 1.000 kilo per koe per jaar. Bijna de helft van dit volume bestaat ook nog eens uit grasbrok. Afgelopen jaar realiseerden we een voeropname van 60% uit de weide. De koeien krijgen elke dag een nieuw perceel van 1,2 hectare en halen normaal gesproken 15 kilo droge stof per dag uit vers gras.”

Hebben jullie veel last van de droogte?
“Tot nu toe lukt het nog steeds om de koeien dag en nacht te weiden. We zitten hier wat betreft de grondsoort op een mengsel van veen en zand en tot op heden is ons grasland nog redelijk groen. Wel komt het moment dat we moeten gaan bijvoeren steeds dichterbij.”

Hebben jullie je zorgen gemaakt over de grote aanwas van nieuwe biologische melkveehouders?
“Zorgen niet, maar we hebben wel rekening gehouden met een tijdelijke sterkere daling van de melkprijs dan tot nu toe. We zijn erg blij dat het de zuivel zo goed lukt om het aanbod goed af te stemmen op de vraag, ook al moet er zo nu en dan wat biologische melk het gangbare circuit in. In onze begroting rekenen we nog steeds met een opbrengstprijs van 42 cent, maar daar zitten we al vele jaren boven.”

Waar liggen de ambities voor komende jaren?
“De bedoeling is dat ik het bedrijf op termijn ga overnemen. Op den duur zou ik wel willen doorgroeien naar zo’n 120 melkkoeien. Daarvoor moet wel eerst de huiskavel worden vergroot. De melkproductie per koe hoeft niet zozeer omhoog. Daarbij zijn de gehaltes prima. Afgelopen jaar lag het rollend jaargemiddelde op 6.300 kilo met 4,39% en 3,70% eiwit. Produceren tegen een zo laag mogelijke kostprijs blijft ook komende jaren het devies.”