Open de (stal)deuren!
7-apr-2023

Bron: Lekker Weten van EkoPlaza, lente 2023 

Open de (stal)deuren!

Bij het zien van de eerste prille zonnestralen denk je: erop uit! Jij bent niet de enige. Ook de koeien staan te springen om weer te genieten van het verse lentegras. Zo ook de koeien van boer Wicher, die de melk levert voor Ekoplazakaas. Zijn koeien mogen altijd naar buiten als ze dat willen, dag en nacht. En dat is niet alleen lekker voor de koeien, maar ook lekker voor jouw kaas. Hoe meer de koeien buiten grazen, des te smeuïger de kaas wordt. Gras bevat namelijk veen onverzadigde vetzuren, met name jonge voorjaarskaas. Dit beïnvloedt de vetzuursamenstelling van de melk. Boer Wicher stuurt zijn koeien daarom zoveel mogelijk naar buiten. En als dat niet kan, geeft hij ze vers of gedroogd gras in de stal. Het gebruik van krachtvoer heeft hij tot een minimum weten te beperken. “Het enige wat ze nog krijgen is een klein beetje kuilvoer, maïs en voederbieten van eigen land. Dus geen geïmporteerd veevoer, zoals soja of palmolie.”