Lesmateriaal
Leuk leren over zuivel

Hoe wordt kaas gemaakt?

Dagelijks eten of drinken we zuivelproducten. Maar welke weg heeft melk eigenlijk afgelegd voordat het melkpak thuis in je koelkast staat? En hoe wordt kaas precies gemaakt? Hoe ziet een dag op een melkveehouderij eruit en heeft een boerin een lievelingskoe? De antwoorden op deze en nog veel meer zuivelvragen vinden kinderen en volwassenen op de website www.zuivelonline.nl

Zuivelonline is een initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

 

Lesmateriaal onderwijs

In het gratis leerlingenmagazines Tim zoekt de Koe (groep 1-4), Zuivelmail (groep 5-6) en Natuurlijk Zuivel (groep 7-8) wordt op een educatieve wijze verschillende onderwerpen over zuivel behandeld. Het materiaal is zeer geschikt als basis voor een uitgebreid project over zuivel en als praktische aanvulling op de lessen.

Voor groep 1-4 heeft de NZO het prentenboek ‘Tim zoekt de koe’ waarin Tim op zoek gaat naar de koe op zijn melkpak. Op een speelse manier leren we samen met Tim welke weg melk aflegt voordat het in het pak terecht komt. Naast een gewone geprinte versie hebben we ook een gedigitaliseerde versie met voice-over van dit prentenboek.  Ook is er een handleiding met zuivelopdrachten bij het voorleesboek en een vertelplaat met elementen uit het boek om in de klas op te hangen. Zo komt het verhaal in de klas nog meer tot leven!

Voor groep 5-6 is het magazine Zuivelmail beschikbaar. Aan de hand van leuke opdrachten wordt geleerd hoe melk nu eigenlijk gemaakt wordt en waarom het goed voor je is. Voor docenten zit er ook een handleiding bij met inspiratie en opdrachten om het onderwerp zuivel in de klas te behandelen.

Voor groep 7-8 heeft de NZO Natuurlijk Zuivel ontwikkeld. Met quizjes, puzzels en invulopdrachten wordt geleerd waarom melk past binnen een gezond voedingspatroon en hoe het leven er op een boerderij uitziet. Voor docenten is er een handleiding beschikbaar met opdrachten om de zuivelsector in de klas te behandelen.

Bestel de gratis lesmaterialen snel hier.

Voor de midden- en bovenbouw zijn er sinds kort ook uitdagende digibordopdrachten die naast óf in plaats van de bestaande leerlingenmagazines over zuivel kunnen worden ingezet. De opdrachten zijn ook geschikt voor tabletonderwijs.