Biologisch melkveebedrijf Gerritsen
  • Biologische veehouder icoon Biologisch melkveebedrijf Gerritsen
  • Locatie icoon Ommen
  • Koe icoon Circa 90 melkkoeien

Even voorstellen ...

Wij zijn Rubert en Janet Gerritsen en voeren een biologisch bedrijf dat gevestigd is aan het Ommerkanaal te Ommen. Wij melken 90 MRIJ-koeien in een conventionele melkstal en de biologische melk wordt verwerkt in Rouveen Kaasspecialiteiten Daarnaast verzorgen we 50 stuks jongvee en hebben een duidelijke visie op de toekomst met respect voor mens, dier en natuur.

Onze koeien

Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ)

“Van oudsher het oer Hollandse rund dat gras efficiënt omzet in een rendabele melk-vlees opbrengt”

Het MRIJ is een dubbeldoel ras dat een goede melkproductie met een hoog eiwitgehalte heeft, met daarnaast een prima vleesproductie. Het ras is zeer geschikt aangezien we minder krachtvoer willen gebruiken, want het blijft goed op gewicht. Omdat de voerkosten in verhouding tot de melkproductie laag zijn, is het ras economisch makkelijk rendabel te krijgen.

Het MRIJ is sober, sterk en zelfredzaam, heeft een goede vruchtbaarheid en een lange levensduur. Met een evenwichtig, rustig en mak karakter zijn deze dieren makkelijk te houden.

Onze boerderij

Het melkveebedrijf beslaat in totaal 71 hectare grond. De huiskavel is 30 hectare grasland, waar de melkkoeien het grootste deel van het jaar kunnen grazen.Op een aantal eigen percelen hebben we uitgestelde maaidata om zo weidevogels een kans te geven. Dit grasland is zeer kruidenrijk, wat niet alleen de gezondheid van de koeien ten goede komt, maar ook de biodiversiteit versterkt. Vanaf het vroege voorjaar, zodra het weer het toelaat, gaan de koeien de weide in: van april tot en met november.

De kalveren worden gedurende het jaar geboren, om de melkproductie gedurende het jaar op hetzelfde niveau te kunnen behouden. Op die manier sluiten de natuurlijke behoeften van de koeien aan bij de seizoenen: precies wanneer het rijke voorjaarsgras beschikbaar komt, hebben de dieren het ook het meest nodig.

De overige hectares bestaan uit natuurland, waar in de zomer de pinken (jongvee) weiden. Daarnaast wordt er op een deel van het land graan verbouwd, dat vervolgens wordt gebruikt als voer voor de koeien. Zo blijft de kringloop op het bedrijf zoveel mogelijk gesloten en is er een gezonde balans tussen natuur, voeding en productie.