van Dam biologische melkveehouderij
  • Biologische veehouder icoon van Dam biologische melkveehouderij
  • Locatie icoon Hattem
  • Koe icoon 90 melkkoeien

Even voorstellen ...

Wij zijn Joost en Sandra van Dam en samen runnen wij een biodynamische melkveehouderij in Hattem. Ons bedrijf telt 90 koeien en 40 stuks jongvee. De koeien zijn een kruising tussen Holstein, Fleckvieh, Brown Swiss en MRIJ, omdat een robuuste koe goed onze bedrijfsvoering past. De koeien worden gehuisvest in een potstal en worden gemolken met twee robots. Er is vrij koeverkeer, waardoor de koeien kunnen gaan en staan waar ze willen. Hoewel de potstal het natuurlijke gedrag van de koe bevorderd, gaat er niets boven het groene gras dus laten wij de koeien zoveel mogelijk weiden. In totaal hebben wij 58 hectare land in gebruik voor weidegang en het maken van kuilvoer. Hiervan zijn 3 hectares uiterwaarden, waar een uitgesteld maaibeleid is omdat er veel weidevogels broeden. Om de regionale kringloop te bevorderen, ruilen we een deel van onze vaste mest voor gras/klaver en stro met een akkerbouwer uit de buurt.

Onze boerderij

Wij boeren biologisch omdat we één willen zijn met de natuur. Door milieuvriendelijk en duurzame bedrijfsvoering kunnen we een leefbare planeet achterlaten. Dat doen we bijvoorbeeld door de drie hectare uiterwaarden waar veel weidevogels leven wat de biodiversiteit bevorderd. Daarnaast hebben we een locatie waar een beroepsimker zijn bijenkorven kan neerzetten. Ook op technologisch gebied dragen we een steentje bij, doordat onze boerderij wordt voorzien van zonne-energie.

Vergaderlocatie

We vinden het leuk om collega-boeren en burgers te betrekken bij onze melkveehouderij. We ontvangen ze graag in onze vergaderlocatie in het kantoor van onze stal. Voor de echte smaakbeleving verkopen we aan huis Demeter gecertificeerde rauwe melk. De overige melk wordt bij Rouveen Kaasspecialiteiten verwerkt in de melkstromen biologisch, biologisch dynamisch en antibioticavrij.

Wilt u ook vergaderen tussen de koeien of bent u benieuwd waar onze melk te koop is? Kijk dan op www.tenclaerewater.nl