12 provincies 12 kazen
4-jul-2017

Niets mooier dan ambachtelijke streekproducten met een uniek karakter. Iedere provincie heeft zijn eigen specialiteiten. Betty Koster van Delicious, een magazine over koken en eten, deed onderzoek en selecteerde haar favoriete kazen per provincie. En we zijn trots op maar liefst twee vermeldingen van onze eigen kazen, geproduceerd in Rouveen (Overijssel) en Molenschot (Noord-Brabant):

OVERIJSSEL ROUVENER GEITENKAAS

Kaasmakerij Rouveen is producent van verschillende kazen, waaronder een aantal biologische voor Bastiaansen. Mijn keus valt op de rouvener (spreek uit: ‘rauw-vener’) geitenkaas. Deze extra belegen geit heeft een milde geitensmaak met echte karameltonen. De kazen hier zijn vegetarisch gestremd met speciaal stremsel.’

NOORD-BRABANT BASTIAANSEN BLAUW

‘Het liefst zou ik willen vertellen over het karaktervolle geitenkaasje Picobello uit Heeze, maar dan denk je vast: ze kent alleen maar Nederlandse geiten- of goudse kazen. Alsof we geen bleu’s hebben… Jawel, in Molenschot, Noord-Brabant maakt de firma Bastiaansen de heerlijkste blauwaders van geiten- of van koemelk. Sinds een aantal jaren hebben ze er een nieuwe variant bij, de tomme authentiek. Een heerlijke, zachte blauwe kaas, met een rustieke natuurkorst. Na een rijping van een week of vijf begint de kaas langzaam op smaak te komen: nootachtig, met een licht botertje. Hij wordt gemaakt van biologische geitenmelk of biologische koemelk; persoonlijk vind ik de koemelkversie het allerlekkerst. Wanneer je het niemand zou vertellen, gaat deze kaas zo door voor een interessante fransoos.’

Lees het volledige artikel van Delicious op https://deliciousmagazine.nl/…/06/28/12-provincies-12-kazen/