Afscheid voorzitter raad van beheer
28-apr-2018

Na 12 jaar verbonden te zijn aan de coöperatie in een bestuurlijke rol heeft Egbert Koersen de voorzittershamer overgedragen aan Jan van Ommeren. In de algemene vergadering van 24 april jl. heeft hij teruggekeken naar een enerverende periode.

12 jaar coöperatie
Egbert Koersen nam in 2006 zitting in de raad van bestuur, inmiddels is dit door veranderingen in de coöperatiestructuur raad van beheer (rvb) gaan heten. In 2011 werd Koersen voorzitter. Na drie termijnen van vier jaar lid te zijn dient hij volgens de coöperatieregels plaats te maken voor opvolging. Hij keek tijdens de algemene vergadering terug op zijn bestuurlijke rol; vele hoogtepunten in de ontwikkelingen en innovaties bij de coöperatie heeft Rouveen Kaasspecialiteiten op de kaart gezet als wereldleider in kaasspecialiteiten. Mooie herinneringen heeft hij aan bijzondere momenten als de ontwikkeling van de kroningskaas in 2013 en daaropvolgend zijn ontmoetingen met Koningin Maxima.

Nieuw lid raad van beheer
Met het vertrek van voorzitter Koersen is er ook ruimte voor vers bloed binnen de rvb. Voorgesteld en aangenomen is Marco van der Vegte, lid en melkveehouder uit Mastenbroek. De heer Van der Vegte heeft ruime bestuurlijke ervaring in coöperaties.

Nieuwe voorzitter
Jan van Ommeren bracht na de wissel de algemene vergadering voor ruim 200 leden veehouders via de rondvraag naar een slot. Alsof hij nooit anders gedaan had. De heer van Ommeren is gepokt en gemazeld in de raad van beheer: ‘In 2009 ben ik gestart als commissaris, in 2011 is dit lid van de raad van beheer gaan heten. Het is een gezamenlijke keuze van de rvb een bestaand rvb-lid voor het voorzitterschap voor te dragen. Met de nodige bestuurlijke ervaring en een gezonde ambitie heb ik zin om samen met deze mooie raad de komende jaren de handen uit de mouwen te steken.’

Wat brengt de toekomst?
‘We hebben met de raad van beheer niet de intentie om zaken heel anders te doen dan we deden onder leiding van Egbert Koersen. De veranderingen die al in gang gezet waren werken we verder uit. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk om op een laagdrempelige en begrijpelijke wijze te communiceren met onze leden en veehouders. Ook werken we continu aan het ontwikkelen van onze strategie, rekening houdend met de behoefte van onze leden, die zijn altijd ons uitgangspunt.’ vertelt Van Ommeren.

Wat doet een raad van beheer?
‘Bij Rouveen Kaasspecialiteiten houdt de raad van beheer zich bezig met bijvoorbeeld toezichthouden op het bestuur. De raad van beheer bestaat uit zeven leden veehouders en twee externe experts met ieder een specialisme. We spreken coöperatiedoelstellingen af en monitoren of deze gehaald worden. Ook zetten we de groten lijnen voor de coöperatie uit en inventariseren we de risico’s van het ondernemerschap. We moeten mogelijke risico’s beheersen en zijn verantwoordelijk voor de controle hierop. Ten slotte is het ook een taak van de raad van beheer om toezicht te houden op de financiële verslaglegging. De taken van een raad van beheer gaat in praktijk veel verder dan wat ik nu noem maar dit zijn wel de meest belangrijke hoofdzaken.’