Begrip tussen boer en burger: ‘Mensen worden hier blij’
24-aug-2021

Bron: De Stentor, 9 augustus 2021

BoertBewust wil de burger naar de boerderij brengen.

Het begint met een maïsdoolhof, het eindigt met begrip tussen boer en burger. Dat is het doel van BoertBewust, dat de burger naar de boerderij wil halen.

“Mijn man liet eens de trekker aan een groepje kinderen zien. De opa van die kinderen stond achteraan en stak ook zijn vinger op: “Deze grote jongen wil er ook nog wel even op”.” Deze anekdote schiet Jenny van der Horst-Boer te binnen, als ze praat over het eerste jaar van haar en haar man bij het initiatief BoertBewust, een organisatie die boeren, tuinders en de samenleving bij elkaar wil brengen. De burger komt te weten hoe het er op een boerderij aan toe gaat, boeren kunnen horen wat er bij de burger speelt.

BoertBewust is actief in acht streken. In Oost-Nederland zijn dat de IJsselvallei, Salland, de Gelderse Vallei, het Vechtdal en de IJsseldelta. Die laatste beslaat de Kop van Overijssel, Kampen en Zwolle.

Thea Paassen, streekcoördinator IJsseldelta, vertelt over het ontstaan. “Het komt eigenlijk voort uit het project Uitdagend Boeren van de gebiedscoöperatie IJsseldelta. Die goed bevallen samenwerking wilden we voortzetten en toen kwam BoertBewust in beeld. Bij activiteiten als maïsdoolhoven of meewerken op de boerderij, zien we dat mensen blij worden op de boerderij.”

Ook LTO Noord is betrokken, vertelt Karolien Hupkes, zelf boerin in Didam en LTO-bestuurder in de regio Oost, onder meer voor interactie met de samenleving. “LTO vindt het belangrijk dat er begrip en waardering voor land- en tuibouw is, daar waar wij iedere dag met passie voor werken. Als het daaraan ontbreekt, doet dat wel pijn. Daarom willen wij de beeldvorming over de sector terug in balans brengen. Dat doen we door verschillende activiteiten te organiseren, zoals BoertBewust.”

Snijvlak

Twee van die boeren zijn Henk van der Horst (47) en Jenny van der Horst-Boer (44). In Zwolle, vlakbij De Lichtmis, hebben ze sinds 2003 een melkveebedrijf. Ze horen dus bij IJsseldelta BoertBewust, maar ze bevinden zich op een snijvlak. Henk: “Je bent hier net de Kop van Overijssel uit, en je kunt van ons wandelend naar de Vecht toe.”

Het eerste jaar van Henk en Jenny bij IJsseldelta BoertBewust bevalt goed. Ze zijn ermee in aanraking gekomen toen ze besloten dat ze wat meer wilden met hun bedrijf. Henk: “Steeds meer mensen zeiden dat het leuk zou zijn als ze eens echt bij ons op bezoek zouden kunnen komen.” Jenny: “Toen kwamen we bij BoertBewust terecht: nu kunnen we samen het boerenleven uitdragen.”

Voor de boeren gaat het er ook om dat ze hun verhaal kunnen vertellen aan de buitenstaander. Volgens Henk en Jenny geven activiteiten zoals hun maïsdoolhof de mogelijkheid om dat te doen. “Mensen komen hier naartoe om de koeien uit de wei te halen, maar daardoor kun je met ze in gesprek. Dat nemen bezoekers weer mee in hun mening.”

Streekcoördinator Paassen herkent dat: “In media hoor je veel, maar boeren hebben de behoefte om zelf hun problematiek te delen.” Volgens bestuurder Hupkes zijn alle kleine beetjes welkom. “Als je op een verjaardag iemand wat raars hoort roepen, dan kan iemand die bij BoertBewust is langs geweest misschien wat nuance aanbrengen.” Maar in elk geval geen scheve gezichten, benadrukken Henk en Jenny. “Het is vaak geen onwil, maar onwetendheid.”

Van riek tot vork

Het betrekkelijk jonge initiatief kijkt met vertrouwen vooruit. Hupkes: “Je ziet dat een bezoek aan de boer verandert van een ‘uitje’ naar iets wat echt informatief is. Via recensies en gastenboeken krijgen we leuke geluiden te horen.” Streekcoördinator Paassen denkt ook verder: “Een volgende stap is dat we juist de boeren naar de stad brengen. We denken aan ‘van riek tot vork’: aan lange tafels kunnen mensen dan in hartje Zwolle wat gaan eten terwijl de boeren erover vertellen.”

Ook Jenny en Henk hebben voldoende ideeën, zoals kooklessen. “Maar uiteindelijk kiezen wij ook liever voor klein en kwaliteit.” zegt Jenny. Henk: “De boerderij moet altijd de basis blijven, anders lopen de koeien er ook niet.”