Brabantse kaas, rijke smaken
7-apr-2023

Bron: Lekker Weten van EkoPlaza, lente 2023 

In het Brabantse Molenschot staat de kaasmakerij Bastiaansen. Hier worden iedere dag de lekkerste kazen gemaakt.

In de jaren ’80 begon Jan Bastiaansen met het ontwikkelen van een aantal bijzonder smaakvolle kazen: de rood, wit en blauwe kazen. Vandaag de dag is dochter Marja verantwoordelijk voor de verkoop van de kazen: “Wij maken onze kaas graag van grasmelk. Onze koeien en geiten lopen daarom meer dan gemiddeld buiten. Zo krijg je de lekkerste kaas.”

Flora en fauna
“Onze biologische boeren produceren met veel kennis en toewijding de melk voor onze kazen. Al onze boeren nemen jaarlijks deel aan de duurzaamheidsworkshops van ons moederbedrijf, Rouveen Kaasspecialiteiten. Hier leren ze meer over bijvoorbeeld de inrichting van het erf om florae en fauna te stimuleren, het plaatsen van nestkasten of het aanpassen van maaischema’s zodat weidevogels beter gedijen. Onze koeien, schapen en geiten grazen buiten in weides vol grassen, klavers, kruiden en bloemen. Geen stal is namelijk zo goed als de weide. Het geeft de dieren en gevarieerde en gezonde maaltijd. Omdat onze koeien alleen biologisch voer krijgen is de melkopbrengst per koe minder, maar wél rijker. Wat je weer proeft in onze kazen.”

Romige blauwader kaas
Jan Bastiaansen begon zijn bedrijf ook met ‘Bastiaansen Blauw’, een kaas waarbij hij Hollandse Goudse kaas combineerde met de Franse roquefortschimmel, de penicillium roqueforti. Zo maakte hij een geheel eigen kaas: een Hollandse blauwader. De romige blauwschimmelkaas is heerlijk op een kaasplankje of bij de borrel en inmiddels uitgegroeid tot een ware favoriet. De Bastiaansen Blauwader is verkrijgbaar in zowel koe-, geit- als schapenmelk.

Perfect voor op de borrelplank
Wil je iets bijzonders op de borrelplank? Ga dan voor een Hollandse blauwaderkaas. De blauwe geit is wat milder dan de schapenmelkvariant en de koe heeft de meest volle smaak. Met op je plank daarnaast een lekkere kruidenkaas en een mooie oude kaas en je hebt de perfecte smaaksensatie.