Commissaris van de Koning bezoekt Rouveen Kaasspecialiteiten
25-jan-2019

Rouveen – Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema bracht gisteren een bezoek aan Rouveen Kaasspecialiteiten in Rouveen.

De oud-burgemeester van Deventer is sinds kort commissaris van de Koning. Het bezoek was in het kader van een kennismaking met de provincie. ‘We zijn allemaal met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. In de hele keten van koe tot consument zijn het de mensen die het verschil maken. Het vakmanschap van onze medewerkers maakt dat we onderscheidende en hoogkwalitatieve kaas produceren. Dit kan niet zonder dat onze veehouders de beste melk leveren. Samen werken met oog voor onze omgeving dat is ons uitgangspunt,’ vertelt directeur Klaas Hokse aan de commissaris. ‘Hoe duurzaam kunnen we onze coöperatie maken?’ vraagt Klaas Hokse, directeur van de zuivelcoöperatie zich af. Heel duurzaam blijkt.
Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de coöperatie. Al jaren werken veehouders en medewerkers aan optimalisatie van werkprocessen, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving. Of het nu gaat om reductie van water en energie, hergebruik van bijproducten of het welzijn van mens en dier. Niets is vanzelfsprekend.

Bewustwording
‘Momenteel werken we aan bewustwording van biodiversiteit’, licht Klaas Hokse toe. ‘Onder biodiversiteit valt het behoud van alle soorten planten en dieren die thuishoren in je omgeving. Door daar zorgvuldig mee om te gaan krijgen vogelsoorten, insecten en uiteenlopende planten weer de ruimte. Onze veehouders werken daar graag aan mee en we gaan ons verdiepen in de effecten door een biodiversiteitsmonitor bij te houden.’
Ook bij de Provincie Overijssel liggen er ambities voor meer biodiversiteit en zij juichen initiatieven toe. Ook zien zij goed functionerende gebiedscollectieven ontstaan voor afspraken rond agrarisch natuurbeheer.
Het bezoek werd uiteraard afgesloten met het keuren van kaas. ‘Ik ben onder de indruk van de veelzijdigheid van deze coöperatie. Dat wij in deze regio zo een innovatief bedrijf hebben waar veel mensen samenwerken aan producten die wereldwijd te koop zijn, prachtig!’, gaf Heidema aan.