Reminder: fietstocht nieuwe activiteit in mooi melkbussenjaar
15-mei-2024

Graag herinneren wij je aan de unieke fietstocht. We hebben al ontzettend veel aanmeldingen binnen. Heb je je nog niet aangemeld? Doe het dan vandaag nog!

Vier het landleven met Rouveen Kaasspecialiteiten en Ontdek Staphorst

ROUVEEN – Ontdek Staphorst en Rouveen Kaasspecialisten geven op zaterdag 8 juni een zeer geslaagd ‘melkbussenjaar’ een vervolg met een unieke fietstocht voor jong en oud. Deelnemers kijken na deze ‘melkbussenroute’ met een andere blik naar het platteland rondom Staphorst en Rouveen, beloven de organisatoren. “Vier het landleven met deze ode aan het platteland en de cultuur die Staphorst en Rouveen zo bijzonder maakt”, zegt projectleider Jakob Ponstein van Ontdek Staphorst.

Oud-melkrijder Henk Hooikamer opende op 31 oktober het jubileumjaar van de melkbussen. Precies 25 jaar eerder stonden de laatste melkbussen langs de Gemeenteweg en de Oude Rijksweg. Daarmee eindigde een lange Nederlandse traditie. Het ritje van Hooikammer bracht veel herinneringen en emoties boven. “Ook de zes workshops kaasmaken die we in het jubileumjaar in de Veldschuur organiseerden, sloegen aan. Bijna 120 deelnemers maakten in De Veldschuur hun eigen unieke kaas”, vertelt Ponstein.

Op visite bij veehouders
De Melkbussenrit is de volgende activiteit die Ontdek Staphorst en Rouveen Kaasspecialiteiten in het jubileumjaar van de melkbus organiseren. Een relaxte route waarbij fietsers meedoen aan leuke activiteiten en spelletjes en tegelijkertijd van alles leren. De ca 30 kilometer lange route leidt over de afwisselende plattelandswegen van Staphorst en Rouveen. Op de tussenstops is van alles te doen voor volwassenen en kinderen. Veehouders stellen hun erf open en vertellen over hun duurzame en innovatieve bedrijven. Deelnemers ontdekken de geheimen van het landschap, de pracht van weidevogels en het rijke bodemleven. Ook zien ze de invloed van graszoden op die lekkere plakken kaas op hun brood.

Bezoek aan de proefboerderij van Rouveen Kaasspecialiteiten
Dat laatste beleven ze ook bij Rouveen Kaasspecialiteiten. Een bezoek aan de proefboerderij van Rouveen Kaasspecialiteiten is de laatste etappe van de fietstocht. “Ik weet zeker dat deelnemers na afloop met een andere blik naar het platteland kijken. Ook als je uit Rouveen of Staphorst komt, leer je veel over je eigen omgeving”, zegt commercieel manager Bert Brand van Rouveen Kaasspecialiteiten. “Deelnemers zien hoe ons landschap tot stand is gekomen en hoe onze gemeenschap en onze tradities daardoor zijn gevormd. Rondom onze dorpen zie je daar veel van terug. Met deze fietstocht krijg je nog meer waardering voor het platteland”, zegt Bert.

Aanmelden
Meefietsen met de Melkbussenrit? Meld je vooraf aan op www.ontdekstaphorst.nl/melkbussenroute en stap 8 juni tussen 09.30 en 12.00 uur op bij Rouveen Kaasspecialiteiten. De route van 33 kilometer is ook in te korten. Er is plek voor 1.000 deelnemers.