Friese melkschapenhouders in zee met Rouveen Kaasspecialiteiten
15-jan-2021

Bron: Nieuwe Oogst, 15 januari 2021

Vijf Friese schapenhouders leveren sinds dit jaar hun gangbare schapenmelk aan Rouveen Kaasspecialiteiten. Het gaat om een kleine miljoen kilo schapenmelk op jaarbasis.

De zuivelcoöperatie wil een kwalitatief goed gecertificeerde schapenkaas in de markt zetten, met een verdienmodel waar een boer van kan leven. “Schapenkaas wordt een belangrijk item. Daar geloven we in,” stelt directeur Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten. Het is voor het eerst dat Rouveen Kaasspecialiteiten melk van gangbare Nederlandse schapenhouders verwerkt tot kaasspecialiteiten.

Sinds enkele jaren verwerkt het bedrijf melk van biologische schapenhouders die zich verenigden in het collectief Mecone. Het bedrijf importeert bovendien gangbare schapenmelk uit het buitenland. Dat is nog geen procent van het totaal van de 32 melkstromen die Rouveen verwerkt, schetst Hokse.

“Het gaat niet om wereldvolumes, maar er is een groeiende vraag naar. We zien dat biologische schapenkaas het heel goed doet. Mensen zijn lyrisch over bijvoorbeeld de blauwschimmelschapenkaas. Hetzelfde kan met gangbaar.”

Absoluut niet kostendekkend
De samenwerking met de Friese boeren ontstond nadat een van hen Hokse benaderde. “Ze liepen allemaal hartstikke vast in hun afzet en konden geen kant op met hun product. De prijs die ze ervoor krijgen is absoluut niet kostendekkend. Dat was met biologische schapenmelk enkele jaren geleden hetzelfde.”

Rouveen Kaasspecialiteiten wilde pas met de ondernemers in zee als de boeren een collectief vormden. Zo is het bedrijf verzekerd van een constante melkstroom. Van deze collectieve melkstroom is zo’n 300.000 kilo afkomstig van schapenbedrijf v.o.f. Van Doorn & de Jong uit Gorredijk, dat al zijn melk levert aan de zuivelcoöperatie.

De timing voor de samenwerking is perfect, geeft mede-eigenaar Bart van Doorn aan. “Veel van onze schapen hebben net gelammerd. We melken weer volop. In juni vorig jaar stopten mijn compagnons en ik daarmee omdat de melkafzet door de coronacrisis was opgedroogd. We stonden voor de vraag of we door gingen met het bedrijf of niet.”

Commercieel succes
De samenwerking leidt tot meer toekomst voor de Friese melkschapenhouderij, is de overtuiging van Van Doorn. “Individuele bedrijven hebben te weinig kracht om het bedrijf tot rendement te maken. Met een beetje pech raken we tegen elkaar uitgespeeld. Dat zagen we allemaal in. Met deze productieketen kunnen we van onze bedrijven een commercieel succes maken.”

Over de melkprijs willen de partijen niets kwijt. Rouveen Kaasspecialiteiten zet zijn kazen af in 160 landen wereldwijd. De kaas van de schapenboeren wordt als Friese kaas afgezet en onder een private label van een van de partners van de coöperatie.

Lees hier het originele artikel.