Gouden Kaasboor opnieuw gewonnen door Rouveen Kaasspecialiteiten
8-okt-2019

Douwe Dijkstra, productontwikkelaar bij Rouveen Kaasspecialiteiten, heeft donderdagavond 10 oktober de Gouden Kaasboor in ontvangst genomen tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC). Met deze prestigieuze prijs mag hij zichzelf de beste kaaskenner van Nederland noemen.

Douwe Dijkstra (35) is sinds 2016 werkzaam als productontwikkelaar bij Rouveen Kaasspecialiteiten. Voor zijn werk bedenkt, ontwikkelt en produceert hij kaas in het ontwikkelcentrum, de ‘pilot plant’. Vervolgens keurt en beoordeelt hij de nieuw geproduceerde kazen. ‘Productontwikkeling is mijn passie en dit is echt mijn droombaan. Het winnen van de Gouden Kaasboor is een prachtige erkenning voor mijn werk’, glundert hij. ‘Ik kan het eigenlijk nog niet geloven!’

Klaas Hokse, algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten is trots op het resultaat. ‘Het is opnieuw hét bewijs dat we als relatief klein bedrijf in de kaaswereld meedoen op het allerhoogste niveau. Vakmanschap en productontwikkeling zijn twee van onze kernactiviteiten en deze kwaliteiten komen prachtig samen in deze hoogst haalbare prijs,’ zegt Klaas Hokse.

De keuringen vonden plaats op 30 september en 1 oktober te Houten. De 560 deelnemers die dit jaar keurden zijn afkomstig van kaasproducenten, handel, kennisinstituten, supermarkten, markthandelaren en kaasspeciaalzaken. Zij testten hun vakkennis over een uitgebreid assortiment Nederlandse kaas. De deelnemers beoordeelden tien kaasboorsels blind op soort, leeftijd, smaak en kwaliteit. Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen in drie categorieën. De totaalwinnaar ontvangt de Gouden Kaasboor; de belangrijkste prijs in de Nederlandse kaaswereld.

In de achterliggende jaren mocht Rouveen Kaasspecialiteiten al vaker mooie medailles in ontvangst nemen. Opnieuw de Gouden Kaasboor winnen is een unieke prestatie. In 2017 won Jaco Blankespoor, manager productie en kwaliteit, eveneens de Gouden Kaasboor en in 2018 won Thea Hidding, medewerker kwaliteit en technologie, de gouden medaille en was hiermee de op één na beste kaaskenner van Nederland. Daarnaast zijn er in het verleden nog meer bronzen, zilveren en gouden medailles behaald door het team van Rouveen Kaasspecialiteiten.