Kaaskenner uit Rouveen naar Amerika
30-mrt-2018

Als winnaar van de Gouden Kaasboor 2017 werd Jaco Blankespoor van Rouveen Kaasspecialiteiten uitgenodigd als jurylid voor het World Championship Cheese Contest in Madison, Wisconsin (Verenigde Staten). De 21 internationale juryleden kwamen uit verschillende landen uit de wereld (de Gouden Kaasboor is de meest prestigieuze prijs in Nederland in de kaassector).

Afgevaardigde Nederland
Jaco Blankespoor is als dé kaaskenner van Nederland als enige vanuit ons land afgevaardigd. Samen met Greg Anderson uit Minnesota beoordeelde hij zo’n circa 100 kaassoorten binnen de categorieën jonge Goudse, laag vet en verlaagd vet.
Een bijzondere ervaring voor de kaaskenner uit Rouveen maar zeker ook bijzonder voor Rouveen Kaasspecialiteiten dat een medewerker hiervoor uitgenodigd wordt.

Wereldkampioenschap kaasmaken
Het wereldkampioenschap vond plaats van 6 tot en met 8 maart. Het was een bijzondere ervaring. ‘In Amerika maken wel enkele ex-Nederlanders goede Goudse. Voor een Amerikaanse TV-zender heb ik uitgelegd dat we in Nederland Gouda kaas maken en geen Koeda. Daar breken ze hier hun tong over,’ grapt Blankespoor.
‘De oudere kazen uit Nederland waren in de 30+ categorie echte winnaars, waar een klein land groot in is weten ze nu ook in Amerika’. Na drie dagen keuren werd in de avond de uiteindelijke wereldkampioenen bekend gemaakt. Een oudere schapenkaas uit Frankrijk, een kaas uit Zwitserland en een kaas uit Oostenrijk.