Meetkoffer van provincie moet bedrijven helpen elektriciteit te besparen
3-feb-2023

Bron: RTV Oost, 2 februari 2023

“In tijden van dure energie is het handig om te weten waar je op kunt besparen. En meten is weten. Daarom heeft de provincie meetkoffers aangeschaft die bedrijven mogen lenen om te kijken wat zo’n meetkoffer aan energiebesparing oplevert. Rouveen Kaasspecialiteiten heeft nu zo’n koffer.

Achter de voorgevel van de oude melkfabriek aan de Oude Rijksweg gaat meer schuil dan je op het eerste oog zou verwachten. Rouveen Kaasspecialiteiten maakt bijna 400 verschillende soorten kaas en verscheept die naar 160 landen over de hele wereld. Het bedrijf is allang niet meer de melk coöperatie die in 1905 in Rouveen werd opgericht.

Jaarlijks verbruikt Rouveen Kaasspecialiteiten zo’n 15 miljoen kWh aan elektriciteit. Dat hoge verbruik wordt deels veroorzaakt door een koude-warmte pomp die ervoor gezorgd heeft dat het gasverbruik van het bedrijf al met een kwart omlaag is gegaan. Het bedrijf verduurzaamt al sinds 2011 en wil nu graag weten welke onderdelen in de fabriek het meeste stroom verbruiken.”

 

Gedeputeerde in Overijssel Tijs de Bree kwam donderdag 2 februari bij Rouveen Kaasspecialiteiten en sprak met algemeen directeur Klaas Hokse over het belang van de meetkoffer.