Nominaties Ekoland Innovatieprijs 2019
17-jan-2019

Wij zijn trots dat twee leden-veehouders van Rouveen Kaasspecialiteiten zijn genomineerd voor de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw.

Maak kennis met ‘onze’ boeren:

Mts. Gerritsma-Smink, Sytse Gerritsma en Tiertsje Smink

Het biologisch-dynamisch melkveebedrijf met boerderijwinkel van Sytse Gerritsma en Tiertsje Smink werd tien jaar geleden gestart. Sytze en Tiertsje hadden geen familie bedrijf om over te nemen, en begonnen op deze mooie locatie aan de rand van de Fluessen met hulp van Joke Ensing en Sierd Deinum van de Graasboerderij. De opstart was bijzonder: gezamenlijke aankoop in maatschap van de nieuwe boerderij. Na tien jaar samenwerken hebben ze het bedrijf inmiddels volledig overgenomen. Maatschap Gerritsma-Smink voert 100 procent gras volgens het Pure Graze systeem. Het land is met kruidenmengsels ingezaaid, de helende werking hiervan op het vee maakt 100 procent antibioticavrij produceren mogelijk. Hierdoor leveren ze de melk USDA gecertificeerd aan Rouveen, daarnaast is er de huisverkoop van vlees. Met gezonde financiële resultaten bewijzen Sytse en Tiertsje dat je vanuit ‘niets’ toch boer kunt worden.

De Graasboerderij, Joke Ensing, Sierd Deinum en dochter Welmoed

De biologisch-dynamische melkveehouderij met boerderijwinkel en graaskippen van Joke Ensing, Sierd Deinum en dochter Welmoed won in 2013 al de tweede prijs van de Ekoland Innovatieprijs. Ze waren topfokkers, maar gingen met de Graasboerderij terug naar de basis: de bodem. Zoveel mogelijk gesloten kringlopen en geen krachtvoergebruik. De Graasboerderij loopt voorop in het vinden van nieuwe wegen, zoals 100 procent gras voeren met het Pure Graze systeem, wat ze doen sinds 2004. Verder houden ze 150 kippen, die na het weiden van de koeien, als een soort weidesleep functioneren. Deze kippen worden op hun beurt weer bewaakt door honden. Het land is met kruidenmengsels ingezaaid, dit maakt 100 procent antibioticavrij produceren mogelijk. Het weidevogelbeheer is met mozaïekmaaien en stripgrazen innovatief. Met goede financiële resultaten laat de Graasboerderij zien en dat groot niet altijd de oplossing is. Dochter Welmoed is dit jaar toegetreden tot de maatschap is gelijk al uitgeroepen tot meest duurzame boerin van Friesland.

Op woensdag 23 januari om 20.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt en worden de prijzen feestelijk uitgereikt op de Bio-Beurs in de grote zaal. Dit jaar willen we ook een aantal vorige winnaars opnieuw even op het podium halen om te weten te komen hoe het met hun innovaties is. Het belooft een inspirerende prijsuitreiking te worden met prachtige oeuvres en innovaties. Op dezelfde dag, ’s middags om 17.45 uur, presenteren de drie genomineerden hun bedrijf in workshopruimte A. Wees erbij!

Klik hier om het verhaal van alle genomineerden te lezen.