World Specialty Cheese Center
8-jun-2020

Bron: Trots Op Staphorst

Melkbussen an Diek… de coöperatieve zuivelfabriek in Rouveen was de een na laatste coöperatie van Nederland die deze werkwijze van het verplaatsen van melk aanhield tot aan 1998. Het monument op het Kerkplein in Rouveen doet nog herinneren aan een afgesloten episode. Het is Rouveen Kaasspecialiteiten die nu de meest geavanceerde methode van kaasmaken hanteert met haar gerobotiseerde kaasmakerij van de toekomst. Een verleden in een cultuur dat maakt waar Rouveen Kaasspecialiteiten nu staat: World Class Specialty Cheese, made in Rouveen. Door flexibiliteit, professionaliteit en vakmanschap zijn ze sterk geworden in waar zij altijd al sterk in waren; samen een coöperatie zijn, samen werken aan de beste kwaliteit van allerlei smaken, vormen en kleuren kaas.

“We hebben een unieke positie in de wereldwijde kaasmarkt verworven”

“Rouveen Kaasspecialiteiten typeert zich als een bedrijf anno 2020 en is bezig met de toekomst, zonder dat wij vergeten waar we vandaan komen. We respecteren elkaar als mens en respecteren de cultuur. Mensen staan bij onze coöperatie centraal: onze vakmensen en onze leden-veehouders, want zij zijn ons belangrijkste bestaansrecht. De cultuur van hier brengt ons veel. Er wordt hard en nauwkeurig gewerkt maar ook vernieuwingsdrang zit in ons, zowel in de productietechnieken als het ontwikkelen van kaassoorten. Daarin gaan we steeds dat stapje verder voor onze afnemers. Ver in de toekomst kijken is lastig, ook wij hebben te maken met invloeden van buitenaf, maar ambities zijn er zeker. Onlangs hebben wij onze kantoorcapaciteit uitgebreid en vernieuwd met een prachtige, moderne maar passende blikvanger en zijn we bezig met het ontwikkelen van klantspecifieke pekelbaden. Zo gaat een eigen receptuur voor onze klanten net dát stapje verder, ook voor hen blijven wij vernieuwen,” vertelt Klaas Hokse, directeur van de zuivelcoöperatie.

“Veiligheid voor de omgeving vinden we ook heel belangrijk. Vorig jaar hebben we een achteringang aangelegd waar medewerkers en vrachtverkeer onze locatie kunnen bereiken zonder dat de Oude Rijksweg belast wordt. Nu gaan we aan de achterzijde een nieuwe RMO-losplaats bouwen zodat de melkaanvoer aan de achterzijde kan plaatsvinden. Het hek aan de voorzijde gaat dan helemaal dicht.”
De ontwikkelingen die de coöperatie doormaakt drukken zich niet alleen uit in een innovatiecijfer, maar ook in de groei van omvang. Door de jaren heen wordt er steeds meer melk verwerkt. “Onze coöperatie in Rouveen is groot geworden door klein te blijven en heeft een unieke positie in de wereldwijde kaasmarkt verworven.”