Zomerserie: ‘Mijn vakantiebaan’
24-aug-2021

Bron: Meppeler Courant, 23 augustus 2021

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt hen overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan De Vakantiewerker! We sluiten de serie af met Gabe-Jan, bij Rouveen Kaasspecialiteiten, producent van meer dan 450 verschillende speciaalkazen die de hele wereld over gaan.

De student Werktuigbouwkunde woont een groot deel van het jaar in Enschede. Maar in de vakanties komt Gabe-Jan van Ommen (20) nog altijd graag thuis in Rouveen én werkt hij in de kaasfabriek, waar hij centrifugist en laborant is.

Gabe-Jan: “Ik ben hier in 2016 begonnen en mocht direct als laborant aan de slag. Ze keken wat voor profiel ik had op school en waar mijn interesse lag. In het begin nam ik de hele dag vooral veel monsters, van wei en melk bijvoorbeeld. Dan runde ik testjes. Dat doe ik nog steeds. Maar ik hou nu vooral de processen in de gaten om het kaasmaakproces heen. In principe doen de machines alles zelf, maar ik moet de processen initiëren en opstarten en storingen resetten. Sommige dingen moet ik handmatig oplossen, zoals ergens in de fabriek een leiding koppelen of een pomp weer aan de praat krijgen.”

Vrijwel de hele zomervakantie is Gabe-Jan in Rouveen. Al die weken werkt hij fulltime op de fabriek. De rest van het jaar af en toe. Ook zijn broertje werkt hier intussen, op het pakhuis. Samen met een hoop andere scholieren.

“Wij hebben hier het hele jaar door zo’n 60 scholieren rondlopen. De meesten zijn werkzaam op de verpakking en groeien door in het bedrijf,” vertelt directeur Klaas Hokse (49). “Ze zijn voor ons heel waardevol! We kunnen niet zonder, maar willen, vanuit ons profiel als coöperatie, ook niet anders. Ik geloof dat jonge mensen een bedrijf verder kunnen helpen. Zij zorgen voor verfrissing en nieuwe ideeën. Daarnaast behouden wij door de scholieren de binding met het dorp en zij hopelijk met de regio. Een aantal keert na hun studie terug voor een vaste baan. Dat is mooi. We willen graag dat de jeugd blijft.”

Voorlopig is Gabe-Jan niet van plan om te vertrekken bij de fabriek. Hij voelt zich er thuis en een volwaardig onderdeel van het team. Gabe-Jan: “Ik heb in het begin veel vragen gesteld en initiatief getoond. Dan krijg je dat terug. Ik heb plezier in het geheel en voel me verantwoordelijk voor het eindproduct. Al zie ik meer beeldschermen dan kazen, haha.”

Toch kan hij een lekker stukje speciaalkaas zeker waarderen.
“Ja, ik hou absoluut van kaas! Ik heb niet echt een favoriet hier. Maar die groene pesto is wel heel lekker!”