Egel

Egels zijn vaste bewoners van veel boerenerven. Ze zijn tot nu toe niet bedreigd, maar jaarlijks vallen er heel veel verkeersslachtoffers. Ook worden steeds meer tuinen en erven steniger, dus vinden egels steeds minder schuilplekken. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken! Met een paar simpele maatregelen houdt u ze op uw erf.

Zo doet u iets voor de egel

Makkelijke maatregelen

1

Een takkenbos of takkenril aanleggen

Leg een stapel snoeihout op een rustige plek op het erf. Ook een composthoop is een prima schuilplek voor een egel. Let bij het omzetten van de composthoop op dat u geen egel verwondt.

Kosten: gering

Onderhoud: jaarlijks wat snoeihout erbij.

Goed voor:

Egel, Hermelijn
2

Een hoop maken van gevallen blad of takken

Leg in het najaar alle gevallen bladeren en takken op één (rustige) plek op het erf. Laat de bladhoop liggen tot in april of langer. Zo biedt u egels een overwinteringsplek, en een schuilplek voor het hele jaar als u de bladhoop gewoon laat liggen.

Kosten: gering

Onderhoud: jaarlijks wat bladeren en takken erbij.

Goed voor:

Egel
3

Een hoekje of strook grasland laten verruigen

Moeilijk bewerkbare, ongebruikte stukjes van uw grasland kunt u laten verruigen door er niet meer te maaien. Een klein hoekje doet al heel veel. Kies bij voorkeur een plek langs een houtwal, bosje of sloot. De kleine vuurvlinder vindt voedsel bij de bloeiende planten en zet zijn eieren af op zuringsoorten.

Kosten: gering

Onderhoud: eens in de 3 jaar maaien. Maai het liefst in de zomer. Als u in of net voor de winter niet meer maait, kunnen de rupsen en poppen van de kleine vuurvlinder (en andere vlinders van het grasland) overleven.

Meer doen

4

Dicht struweel aanplanten (ook als heg)

Plant dichte heesters zoals sleedoorn en meidoorn aan de rand van een perceel of op een weinig gebruikt deel van het erf. Dicht struweel is een goede schuil- en broedplek voor vogels, zoals patrijzen. Zet de heesters groepsgewijs neer of als heg. Vijf vierkante meter (= 5 planten) of een heg van 10 meter is al voldoende.

Kosten aanleg: 5- 10 euro (1 stek per vierkante/ strekkende meter, circa 1 euro per stek).

Onderhoud: eventueel om de 5 jaar een deel terugsnoeien.

Goed voor:

Patrijs, Egel, Putter, Ringmus

Deze soorten helpt u zo ook

  • Dagvlinders zoals de sleedoornpage.
  • Broedvogels zoals de kneu, putter, geelgors, ringmus en huismus.
  • Zoogdieren zoals de wezel en hermelijn.

Goed om te weten over de egel

Zo herkent u ze:

  • Aan 7000 – 8000 stekels, volwassen mannetjes zijn het grootst.
  • Ze laten zich gemakkelijk zien, al moet je wel in het donker op pad. Ze laten ook van zich horen, ze snurken, snuiven, smakken.
  • Ze zijn snel en lenig, kruipen door nauwe spleten en kunnen goed zwemmen.
  • Bij gevaar rollen ze zich op tot een bal.

Zo leven ze:

  • Egels hebben een vast leefgebied. Ze zijn ‘s nachts actief, altijd alleen. Ze leggen elke nacht een paar kilometer af. Overdag slapen ze in een nest van bladeren en mos.
  • Ze zoeken voedsel in bosjes, tuinen en kort gemaaid grasland. Vooral insecten (kevers, rupsen, regenwormen) maar ook eieren en huisjesslakken, wel 40 per nacht incl. huisje. In de herfst eten ze ook bessen (schoteltjes melk maken egels ziek).
  • Van november tot eind maart houden ze winterslaap in een dicht bosje of takken/composthoop. Soms verplaatsen ze zich nog een keer.
  • Egels worden vaak niet meer dan vijf jaar oud.

Broeden & opvoeden:

  • Tussen juni en oktober werpt het vrouwtje zo’n vijf jongen. Die gaan na 3 weken op pad met moeder, na 6 weken zijn ze zelfstandig. De jongen overwinteren samen in hun oude nest. Moeder maakt een nieuw nest.

Waar komen ze voor & hoe gaat het?

Deze kaart laat zien waar de egel voorkomt in Nederland. De egel is niet bedreigd maar wel beschermd in Overijssel.

Meer informatie en hulp

Op de website van de Zoogdiervereniging vindt u meer informatie over egels.

Voor grotere maatregelen is regelmatig subsidie beschikbaar. Informeer daarnaar bij het agrarisch collectief in uw regio (klik hier voor meer info).

Heeft u vragen over soorten en maatregelen? Een lokale natuur- of landschapsvereniging helpt u vaak graag verder.