1

De grond op het kuilvoer inzaaien met een bloemenmengsel

Zaai de grond op en langs de kuilvoerhoop in met een bloemenmengsel. Als u soorten kiest die houden van opengewerkte grond (o.a. korenbloemen en klaprozen) geniet u nog jaren van veel bloemen.
Zaai vooral in de periode september-november (met uitloop tot begin maart). Zaai nog een keer in het jaar erop, weer in dezelfde periode. Zo zorgt u ervoor dat er voldoende zaad in de grond terechtkomt en de bloemen zich op een natuurlijke manier kunnen vermeerderen.

Kosten aanleg: zakje zaad voor inzaaien van 25 m2 grond: 6-12 euro. Gebruik inheemse mengsels met éénjarige akkerbloemen of ruderale mengsels (klik hier of hier).

Onderhoud: geen. Na de eerste twee keer uitzaaien, vermeerderen de soorten zichzelf. Zaai opnieuw in als de bloemrijkdom afneemt. Werk grond met eenjarige akkerbloemen en ruderale mengsels regelmatig om, bijvoorbeeld met een hark: een dichte grasmat is ongunstig voor bloemen.

2

De schuur toegankelijk maken voor boerenzwaluwen

Boerenzwaluwen broeden graag in de schuur. Kunnen ze nu niet binnenkomen? Zet de schuurdeur op een kier, verwijder (een deel) van een raam of maak een opening in een deur. Maak die opening op minimaal 2 meter hoogte. De zwaluwen kunnen dan buiten het bereik van katten in- en uit vliegen.

Kosten: gering

Goed voor:

Boerenzwaluw
3

Zorgen voor natte plekken waar boerenzwaluwen nestmateriaal vinden

Hou enkele plassen of natte plekken bij de kuilvoerhoop en bij ingangen van weilanden in stand. Boerenzwaluwen verzamelen hier nestmateriaal. Doe dit vooral in april-mei als ze hun nest maken. Voeg extra water toe als de modderplek opdroogt, zeker op plekken waar u ziet dat de boerenzwaluwen al materiaal verzamelen.

Kosten: gering

Onderhoud: geen. Vul water aan als de modderige plek dreigt op te drogen.

Goed voor:

Boerenzwaluw, Huiszwaluw
4

Een hoop maken van gevallen blad of takken

Leg in het najaar alle gevallen bladeren en takken op één (rustige) plek op het erf. Laat de bladhoop liggen tot in april of langer. Zo biedt u egels een overwinteringsplek, en een schuilplek voor het hele jaar als u de bladhoop gewoon laat liggen.

Kosten: gering

Onderhoud: jaarlijks wat bladeren en takken erbij.

Goed voor:

Egel
5

Schuren en beplanting niet of minder verlichten

Grootoorvleermuizen vermijden verlichte plekken. Zorg daarom dat u schuren en beplanting niet verlicht. Doe lampen uit als het donker is. Of gebruik lampen die alleen de straat verlichten. U kunt bijvoorbeeld de lamp afplakken met donkere tape aan de kant waar beplanting staat.

Vleermuizen zijn minder gevoelig voor oranje-rood licht. Kies voor deze kleur als u een lamp moet vervangen.

Kosten: gering. Eventueel kosten van een andere lamp/armatuur.

6

Een boeiplank timmeren tegen de gevel

Breng hoog tegen een bestaande gevel een extra buitenlaag aan. Vleermuizen vinden een schuilplek in de tussenruimte die zo ontstaat. Een betimmering van 0,5-1,5 m hoog is genoeg. De breedte van de tussenruimte mag tussen 2,5-6 cm zijn. De gevelbetimmering wordt vaak snel gevonden door vleermuizen!

Kosten: gering, als u afvalhout gebruikt. Bij aanschaf materiaal: 10-50 euro.

7

Huiszwaluwen tolereren onder uw dakranden

Verdrijf huiszwaluwen op uw erf niet door (beginnende) nesten weg te halen. Hang om eventuele overlast van poep te voorkomen een plankje onder de nesten. Dat voorkomt dat muren en ramen vuil worden.

Let op: haal ook oude nesten niet weg. Huiszwaluwen gebruiken hun oude nest graag opnieuw of bouwen er nieuw nest tegenaan.

Kosten: gering, als u afvalhout gebruikt.

Onderhoud: geen.

Goed voor:

Huiszwaluw
8

De maiskuil ‘s winters niet afdekken

Bij streng winterweer hebben patrijzen veel moeite om voedsel te vinden. Laat de maiskuil open in deze periodes, zo helpt u de patrijzen de winter door.

Kosten: gering / nauwelijks (iets minder opbrengst van voer).

Onderhoud: geen.

Goed voor:

Patrijs

Meer informatie en hulp

Voor grotere maatregelen is regelmatig subsidie beschikbaar. Informeer daarnaar bij het agrarisch collectief in uw regio. Heeft u vragen over soorten en maatregelen? Een lokale natuur- of landschapsvereniging helpt u vaak graag verder.